Onze huidige dirigent Ingrid van Eerde is in augustus 2017 begonnen.

Wie ben ik?

Mijn naam is Ingrid van Eerde. Ik ben getrouwd met Martin, heb 3 kinderen en woon in Zwolle.

Tijdens mijn jeugd is de liefde voor (koor)muziek er met de paplepel ingegoten. Mijn ouders zongen allebei in koren, mijn moeder was dirigente van een aantal kinderkoren en mijn vader was organist van de kerkelijke gemeente waar wij bij hoorden. Er werd bij ons thuis veel gezongen en gemusiceerd en met elkaar vormden we een mooi koor. Tijdens mijn tienerjaren heb ik althoorn gespeeld in de brassband ‘MusicJoy’ uit Delfzijl o.l.v. Piet Zuidhof. In die tijd heb ik muzieklessen gehad aan de muziekschool.

Zingen heb ik mijn hele leven al gedaan, eerst in het kinderkoor van mijn moeder, later op het schoolkoor van de middelbare school en tijdens mijn opleiding tot verpleegkundige in Zwolle heb ik gezongen in het jeugdkoor ‘Young Voices’ o.l.v. Henk Feenstra. Ook heb ik meegedaan aan verschillende projecten waaronder een project in Bremen met het kamerkoor ‘Collegium Vocale Reformatum’  o.l.v. Jan Pranger uit Ten Boer. Na mijn studie ben ik gaan zingen in het kleinkoor ‘Intonatus’ o.l.v. Rolf Drost en later Ineke van der Brugge. Van haar heb ik ook een aantal jaren zangles gehad. Het zingen in koren heb ik altijd met veel plezier gedaan, maar ik merkte dat ik me verder wilde ontwikkelen. Ik was op zoek naar een stuk uitdaging in de muziek.

Toen mijn jongste dochter naar school ging heb ik ervoor gekozen om van mijn passie mijn beroep te maken. Ik ben begonnen met de meerjarige dirigentenopleiding (MDO) van het KCO in Zwolle en deze studie heb ik in juni 2010 afgerond. Tijdens deze studie heb ik ook veel geleerd over muziektheorie, harmonieleer, zangtechnieken en stemvorming. Naast het dirigeren en het geven van zanglessen hou ik me graag bezig met het schrijven van koorarrangementen.

Om me verder te blijven ontwikkelen op muzikaal gebied heb ik pianolessen gevolgd bij Maria van der Ham in ’t Harde en zanglessen bij Ineke Vlogtman in Zwolle en later bij Mirjam Hartkamp eveneens in Zwolle.  Verder heb ik workshops en cursussen gevolgd om verschillende technieken te ontdekken, ontwikkelen en te kunnen gebruiken in de zanglessen, o.a. CVT-workshops en EVTS-cursussen Level 1&2. Het bezig zijn met muziek geeft me erg veel voldoening en het samen met anderen muziek maken geeft daarin nog iets extra’s.

Bron: www.degavevanjestem.nl

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Onze vorige dirigenten:

Van 1 oktober 2016 t/m mei 2017 was Stephan Havelaar dirigent voor Spirit of Joy.

"Vanaf 1985 studeerde ik, Stephan Havelaar, schoolmuziek aan de conservatoria in Utrecht en Hilversum waar ik mijn eerste koordirectielessen kreeg. Daarnaast deed ik drie maal de Kurt-Thomascursus waar ik onder meer les kreeg van Hans van de Homberg, Jos van Veldhoven en Daniël Reuß. Tevens studeerde ik een jaar hoofdvak piano aan het conservatorium bij Arthur Hartong. Zang studeerde ik aan het Utrechts conservatorium bij Eugenie Ditewig, volgde daar ook lessen van Udo Reinemann en Kenneth Montgomery en studeerde in 2001 af. In die periode maakte ik een CD met eigen liedjes. Later volgde ik zanglessen bij Pierre Mak en Wieke van Wingerden. Ik zong enkele hoofdrollen in operettes en kameropera’s en nam als koorlid deel aan producties onder meer in samenwerking met het Combattimentoconsort en de Nederlandse Reisopera. In een musicalproductie was ik behalve zanger ook co-repetitor. Geregeld treed ik op als tenorsolist in oratoria, Bachcantates en liederenrecitals.

Sinds 1989 leid ik diverse koren van uiteenlopende genres van klassiek tot lichte muziek en van gospel tot pop. Ik heb verschillende cursussen op het gebied van stemvorming en koordirectie geleid. Momenteel leid ik een gospelkoor en een vrouwenkoor. Verder gaf ik tussen 2004 en 2014 zangles lichte muziek en vanaf 2006 zangles klassieke muziek aan de muziekschool in Harderwijk. Momenteel geef ik naast mijn eigen lespraktijk in Biddinghuizen, ook particuliere zang- en pianolessen in Harderwijk."

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Bertil was dirigent bij ons van 1-1-2012 tot en met 30 -9-2016

Bertil Niezink is op 12 jarige leeftijd begonnen met zijn eerste orgellessen. Na zes jaar les te hebben gehad bij Frank Kamane is Bertil les gaan volgen bij Harm Hoeve. Tijdens deze periode is hij tevens theorieles gaan volgens bij Paul Jacobs.

Op 21- jarige leeftijd is hij toegelaten op het Conservatorium van de Saxion Hogeschool te Enschede. Hier heeft hij les bij Gijs van Schoonhoven gevolgd en heeft op 5 december 2008 zijn diploma behaald. Tevens heeft hij koordirectie gevolgd bij Kees Stolwijk. Op dit is hij bezig met de opleiding Docent muziek aan het Artez Conservatorium te Zwolle.

Bertil geeft priv� les, is dirigent van diverse koren en is vaste organist van de Gereformeerde kerk Vrijgemaakt te Heemse. Ook begeleid hij koren op orgel en piano.

Verder is hij als docent muziek verbonden aan het Greijdanus College te Zwolle.

Bertil treedt regelmatig op al dirigent, pianist en organist, als solist en als begeleider. Zo heeft hij zijn medewerking verleend aan diverse radio en tv opnames.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Van 2008 t/m 2012 was Rienk Bakker onze dirigent .

Rienk is een jonge en dynamische musicus die het beste uit ons kan halen.

Rienk Bakker (1986, Urk) kreeg vanaf zijn 9e jaar orgellessen. Hij studeerde aan het ArtEZ Conservatorium te Zwolle hoofdvak orgel bij Harm Jansen. Aanvullende zanglessen volgde hij bij Felix Schoonenboom en gedurende vier jaar studeerde hij bijvak piano bij Albine le Pair en Ellen van Lelyveld. Daarnaast kreeg hij lessen pianomethodiek van Steven Faber.

Tijdens zijn studie nam hij deel aan enkele studiereizen naar Parijs en studeerde daar bij Eric Lebrun. In 2007 en 2008 volgde hij enkele masterclasses bij Anders Johnsson en Christophe Mantoux. In november 2008 behaalde hij het bachelor-diploma orgel. Zijn eindexamen met werken van Sweelinck, Bach, Franck, Alain en Messiaen in de Grote Kerk te Leeuwarden werd beoordeeld met het cijfer 8.

Hij studeerde hoofdvak kerkmuziek bij Harm Jansen en Jos Leussink. In juli 2009 rondde hij deze studie af met een Vesper in de Grote – of Andreaskerk te Hattem waar hij optrad als organist en cantor.

Daarnaast volgde hij aanvullende lessen improvisatie bij Ko Zwanenburg in Utrecht.

Momenteel studeert hij Orgel Tweede Fase aan de Messiaen Academie van het Conservatorium te Zwolle. Zijn hoofdvakdocent is Theo Jellema. Aanvullende masterclasses volgde hij bij Christiaan Ingelse (Gouda), Eric Lebrun (Parijs) en in 2010 hij studeerde voor een periode van drie maanden aan het Conservatoire National de Région de Strasbourg bij de Parijse organist Christophe Mantoux. Voor deze studie ontving hij een beurs uit het Han Lammers Fonds.

Als dirigent is hij tevens werkzaam bij Kerkkoor Driebergen.
Rienk Bakker heeft ook een eigen website: www.rienkbakker.nl

Begeleider

In zijn geboorteplaats Urk was hij van 2003 tot 2009 kerkelijk organist in diverse kerken. Momenteel doet hij dit werk in omgeving Utrecht op aanvraag.

Hij is verder een veelgevraagd koorbegeleider bij koren van uiteenlopend karakter, als organist of  pianist.

Zanger

Als zanger heeft hij tijdens zijn studie meegewerkt aan een aantal projecten van het Vocaal Ensemble Cappella Neerlandica, een ensemble dat zich voornamelijk richt op het vertolken van oude muziek. Zo zijn er o.a. projecten geweest rond ‘Psalmen’ met composities van Sweelinck en Lejeune en de ‘Lagrime di San Pietro’ van Orlando di Lasso.

Ook zijn er een aantal opnamen voor de IKON gemaakt, in het kader van ‘Kerkmuziek in de Nederlanden’.

Momenteel zingt Rienk bij de Utrechtse Studenten Cantorij.